pacsikutya.hu

Kutyakellékek

Ivaros kutyák egymáshoz szoktatása

ivaros kutyák egymáshoz szoktatása

Ivaros, azaz nem ivartalanított kutyák egymáshoz szoktatásakor kiemelten fontos figyelemmel lenni bizonyos specifikus viselkedési jellemzőkre és kihívásokra, amelyek ezen állatok között előfordulhatnak. Az ivaros kutyák közötti interakciókban a hormonok és a természetes viselkedési hajlamok nagyobb szerepet játszanak. Az alábbi lépések segítenek az ivaros kutyák biztonságos és sikeres összeszoktatásában:

Előkészület: Tudjon meg minél többet a kutyák korábbi interakcióiról más kutyákkal, különösen az ellenkező neműekkel.

Semleges terület: Kezdje a találkozót egy semleges területen, mint egy közeli park. Ez csökkenti a területi agresszió esélyét.

Nyugodt viselkedés: Mindig maradjon nyugodt és pozitív a kutyák bemutatása közben. Ha ideges vagy aggódó, a kutyák érzékelhetik ezt és reagálhatnak rá.

Rövid találkozók: Kezdje rövid találkozókkal és fokozatosan növelje azok hosszát.

Pórázon tartva: Tartsa mindkét kutyát pórázon az első néhány találkozó során. Lehetővé teszi a gyorsabb beavatkozást, ha szükséges.

Felügyelet: Mindig legyen jelen, amikor a kutyák együtt vannak, és legyen kész arra, hogy beavatkozzon, ha a játék túl durvává válik vagy konfliktus alakul ki.

Türelem: Ne várjon azonnali barátságot. Az összeszoktatás időt vehet igénybe, és türelemre van szükség.

Területi viselkedés: Mivel az ivaros kutyák hajlamosabbak a territorilis viselkedésre, fontos, hogy külön táplálkozási és pihenőhelyeket biztosítson számukra, legalább az elején.

Szakértői segítség: Ha nem látja, hogy a kutyák jól haladnak, vagy ha konfliktusok alakulnak ki, fontolja meg egy viselkedési szakértő vagy kutyakiképző segítségének igénybevételét.

Ivaros kutyák közötti kihívások: Két ivaros kan között gyakrabban fordul elő dominancia-harc. Egy kan és egy szuka között általában könnyebb az összeszoktatás, de a nemi ciklusok miatt további kihívások is adódhatnak.

Szaporodási szempontok: Ha egy ivaros kan és szuka van jelen, legyen tudatában a szaporodási kockázatoknak és gondoskodjon róla, hogy elkerülje a nem kívánt terhességet.

Fontos, hogy következetes és óvatos legyen, és ne siessen a folyamattal. A kutyák közötti kapcsolat kiépítése időt vesz igénybe, de a megfelelő figyelemmel és törődéssel sikeres lehet.

Amennyiben nem sikerül összezsoktatni őket első körben mindig fordulj egy kutyatrénerhez, aztán ha az nem segített az állatorvosodhoz, hogy az ivartalanítás segíthet e ezen az állapoton. Azonban tudnod kell ha már több éves kutyát szeretenél ivartalanítani ott már nem sokat fog változtatni a viselkedésén.

Hírlevél feliratkozás

Amennyiben szeretne 10% kedvezményt kapni a kutyusom.hu kutyafelszereléssel foglalkozó webáruházban kérem iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés megosztása

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Kapcsolódó bejegyzések