pacsikutya.hu

Kutyakellékek

Kutya agility eszközök

kutya agility

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Agility jelentése

Az agility egy roppant pörgős sport amelyet a kutya és gazdája együtt csinálnak végig. Mind a két fél munkája kell a teljesítéshez és a sikerhez is. A sportot szerintem legjobban a díjugratáshoz hasonlít.

Évről évre egyre népszerűbb az agility, mint kutyás sport. A sport vonzereje szerintem abban rejlik egyrész, hogy a kutyának fizikailag és szellemileg is kielégítő tevékenység. Mindemellett a gazdát is fitten tudja tartani. Ezen túl a kutyát fél év vagy egy év alatt fel lehet készíteni az első agility versenyére.

Agility eredménye kutyánk számára

Itt elsősorban arra térnék ki mi lesz az eredménye a gazdi és a kutya számára. Megismerik egymást teljes mértékben. A gazdinak ismernie kell a kutya minden mozzanatát és adott reakcióját.

A kutya számára az eredmény a kiegyensúlyozottság, higgadtság.

Agility feltételei

Kutyafajtájára való tekintettel a versenynek nincs feltétel, mindenki részt vehet a versenyen aki tudja teljesíteni az akadályokat és van egy teljesítménykönyve.

Természetesen itt alapos felkészülés kell, hiszen a kutya póráz és kutyahám nélkül fog szaladgálni és teljesíteni az akadályokat.

Kutya agility pálya elemei

A pálya nagyon sokszínű lehet ezért szinte kizárt, hogy kétszer ugyanazon a pályán kelljen végig menni versenyek alkalmával.

Agility ugró akadályok

Az ugró akadályokon belül is elkülöníthetünk több akadályt:
Egyszeres ugró
Dupla ugró
Karika
Távolugró

Viadukt

A viadukt falnak két szerepe is lehet egyrészt át lehet ugrani, de mivel van rajta egy alagút szerű lyuk is ezért alulról is lehet venni az akadályt.

Agility Palló vagy Hinta

Ezt úgy kell elképzelnünk, mint a gyerekkorunkból a libikókát. Annyi különbséggel, hogy ennek a tetején végig tud futni a kutya és a végén a kutya súlya miatt fog leereszkedni a földre, így tud majd kutya tovább haladni. Ezek rendszerint zónás akadályok.

Palánk

Az agility palánk is rendszerint a zónás akadályok közé tartozik. Az akadály áll egy meredek felfelé mutató részből és egy lefelé mutató részből.

Egyéb agility pálya elemek

Szlalom

Itt egész egyszerűen egy rövid szlalom pályáról van szó amit a kutyának minél gyorsabban kell teljesítenie.

Kúszó

Itt általában egy nylon alagútról van szó, kúszónak nevezik, de kisebb testű kutyák kersztül tudnak rajta futni. ehhez hasonló akadály lehet a zsákos kúszó.

Agility zónás akadályok

Vannak olyan akadályok amelyeken találhatóak zónák. Ez annyit jelent, hogy az akadályon azt a részt a kutyának mindenképpen érintenie kell legalább a mancsa egy kis részével. Ezek a részek kékkel vannak jelölve és más színűek, mint az akadály többi része.

A legegyszerűbb úgy tanítani a kutyát a legelejétől fogva, hogy mint a négy mancsával érintenie kell.

Kutya agility pálya

Amit én láttam személy szerint, hogy főleg Budapesten és annak környékén találhatóak kuty agility pályák.

Agility pálya budapest

kutya agility pálya budapest

Hírlevél feliratkozás

Amennyiben szeretne 10% kedvezményt kapni a kutyusom.hu kutyafelszereléssel foglalkozó webáruházban kérem iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés megosztása

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Kapcsolódó bejegyzések